Коли відбувається миропомазання

0 Comments 21:18

Чин Миропомазання

Пам’ятай, ієрею, що тайна святого миропомазання, за уставом святої Східної Церкви, завжди прилучується до святого хрещення.

Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

За святий храм цей і тих, що з вірою, благоговінням і страхом Божим входять до нього, Господу помолімся.

За святішого вселенського Архиєрея ім’ярек , Папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого ім’ярек , і за преосвященнішого Митрополита нашого Кир ім’ярек , преосвященнішого Архиєпископа нашого Кир ім’ярек (або боголюбивого Єпископа нашого Кир ім’ярек ), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господу помолімся.

Щоб помазанням всесвятого, добродійного і вседовершуючого мира подалась новопросвіщенному рабу Божому (або новопросвіщенній рабі Божій) ім’ярек , божественна сила на перемогу і знищення всіх супротивних диявольських підступів і нападів, що находять чи то від тіла, чи від світу, Господу помолімся.

Щоб був він хоробрим і переможним подвижником (або була вона хороброю і переможною подвижницею) Христа Бога нашого, силою, діянням, благодаттю і пришестям Святого Духа, помазанням всесвятого мира, Господу помолімся.

Щоб був він твердим і кріпким і непохитним (або була вона твердою і кріпкою і непохитною) у православній вірі, любові і надії, помазанням всесвятого мира всі дні життя свого, Господу помолімся.

Щоб йому (або їй) дана була благодать помазанням всесвятого мира, щоб він (або вона) завжди хотів (або хотіла) зі сміливістю, без страху і бездоганно ісповідувати перед усіма ім’я Христа Бога нашого, і Його ради страждати, і з любов’ю вмерти, Господу помолімся.

Щоб він зростав (або вона зростала) в усіх чеснотах і мав (або мала) успіхи у заповідях Христа Бога нашого, помазанням всесвятого мира, Господу помолімся.

Щоб спасенним страхом у чистоті і правді душу його (або її) зберегти, помазанням всесвятого мира, Господу помолімся.

Щоб він дозрів (або вона дозріла) в людину досконалу в міру росту повноти Христової, силою, діянням, благодаттю і зшестям пресвятого Духа, помазанням всесвятого і вседовершуючого мира, Господу помолімся.

Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Благословен єси, Господи Боже вседержителю, джерело добра, сонце правди, що засвітив сущим у темряві світло спасення явленням єдинородного Твого Сина і Бога нашого і дарував нам, недостойним, блаженне очищення у святій воді і божественне освячення у животворящому помазанні. Ти і нині благозволив знову родити раба Твого новопросвіщенного (або рабу Твою новопросвіщенну) ім’ярек водою і духом і дарував йому (або їй) відпущення гріхів, вольних і невольних. Сам, Владико, всіх царю добросердий, даруй йому (або їй) і печать дару святого і всесильного і поклоняємого Твого Духа і причастя святого тіла і чесної крови Христа Твого. Охорони його (або її) в Твоїм освяченні, утверди в православній вірі, визволи його (або її) від лукавого і від усіх починань його. Душу його (або її) збережи спасенним Твоїм страхом у чистоті і правді, щоб він, (або вона) у всякому ділі і слові угодивши Тобі, став (або стала) сином і наслідником (або дочкою і наслідницею) небесного Твого царства.

Бо Ти єси Бог наш, Бог, що милує і спасає, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Після молитви ієрей помазує охрещеного святим миром, творячи образ хреста на чолі, очах, ніздрях, устах, вухах, грудях, руках, ногах, і каже:

Браття, всі ми, що в Христа Ісуса охрестилися, у смерть Його охрестилися. Ми погребали себе з Ним хрещенням у смерть, щоб, як возстав Христос із мертвих славою Отця, так і ми почали ходити в обновленні життя. Бо якщо ми стали схожими подобою смерти Його, то і воскресенням будемо. Знаючи те, що давній наш чоловік з Ним був розп’ятий, щоб знищилося тіло гріховне, щоб ми більше не служили гріхові, бо хто вмер, той оправдався від гріха. Коли ж ми вмерли з Христом, віруємо, що й жити будемо з Ним, знаючи, що Христос возставши з мертвих, вже більше не вмирає, смерть Ним більше не оволодіває. Бо що вмерло для гріха, вмерло раз назавжди, а що живе, для Бога живе. Так само і ви вважайте себе, що ви вже є мертві для гріха, а живі для Бога в Христі Ісусі, Господі нашім.

В той час одинадцять учеників ішли в Галилею, на гору, куди повелів їм Ісус. І увидівши Його, поклонилися Йому, а деякі усумнилися. І приступивши, Ісус рік їм, кажучи: Дана мені всяка власть на небі і на землі. Ідіть, навчайте всі народи, хрестячи їх во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати те все, що я заповідав вам. І ось я з вами по всі дні до скінчення віку. Амінь.

Ще молимось за святішого вселенського Архиєрея ім’ярек , Папу Римського, і за блаженнішого Патріярха нашого ім’ярек , і за преосвященнішого Митрополита нашого Кир ім’ярек , преосвященнішого Архиєпископа нашого Кир ім’ярек (або боголюбивого Єпископа нашого Кир ім’ярек ), за тих, що служать і послужили у святім храмі цім, і за отців наших духовних, і всю во Христі братію нашу.

Ще молимось за новопросвіщенного раба Божого (або новопросвіщенну рабу Божу) ім’ярек , щоб він (або вона) зберігся (або збереглася) у вірі чистого ісповідання, і у всякім благочесті, і в сповнюванні заповідей Христових, по всі дні життя його (або її).

Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Христос, істинний Бог наш, що в Йордані хреститися зволив від Йоана, спасення нашого ради, молитвами пречистої своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Що вам потрібно знати про Миропомазання

Миропомазання – одне з Таїнств Православної та Католицької Церков. Під час його звершення подається Божа Благодать, яка зміцнює духовні та фізичні сили новоохрещуваному. Про дари Святого Духа, котрий буде рясно зливатися на віруючих згадує сам Спаситель. (Див. Ин.7:38-39 ) Святий Апостол Павло в посланні до Коринтян також нагадує, що кожній людині потрібна на духовному шляху Божа поміч: ( 2 Кор.1:21-22 ).

До історії Таїнства

Своїм корінням Таїнство Миропомазання сягає днів П’ятидесятниці, коли апостоли отримали благодать Святого Духу, а згодом передавали її своїм рукоположенням поставляючи єпископів. Єпископи передавали цю Благодать священикам, а священики -мирянам ( Деян. 8:14-17, 19:2-6 ). Оскільки віруючих було багато, а єпископів мало, то дуже швидко чин покладання рук на новоохрещених було замінено на помазання особливим чином звареною та освяченою речовиною – Святим Миром. Таким чином, сьогодні миропомазання звершують священики, але освячує святе Миро єпископ, зазвичай сам Патріарх – Предстоятель Помісної Церкви.

Особливості звершення

У практиці Православної Церкви воно, зазвичай, звершується одразу ж після Хрещення, та більше ніколи не повторюються. У католиків Миропомазання або Конфірмація звершується лише єпископом, і то, лише над свідомими людьми, переважно підлітками.

Священик читає молитву, в якій дякує Богу за очищення, освячення та народження від води та Духу нового члена Церкви й простить дати йому Печать Святого і Всемогутнього і Славного Духа, зберегти його в цьому освяченні, зміцнити у вірі православній, визволити від лукавого та всіх намірів його, зберегти душу у чистоті та правді, щоб всяким словом і ділом вгодивши Богу, став він наслідником Царства Божого. А відтак після читання цієї молитви, священик помазує чоло,очі, ніздрі, рот, вуха, груди, долоні та ступні зі словами «Печать дару Духа Святого. Амінь!». Прийнято вважати, що саме в той час людина стає повноцінним християнином.

Освячують Святе Миро завжди визначеного дня в році – у Великий Четвер. З точки зору Вселенського Патріархату, освячувати Святе Миро має право Вселенський Патріарх у присутності представників інших Помісних Церков. У традиції РПЦ та УПЦ несамостійні (автономні) Церкви права самостійно варити та освячувати Мира не мають, але отримують його від материнських Церков – від тих, де отримали свою автономію.

Як вариться Святе Миро?

Чин мироваріння надзвичайно складний процес, який розпочинається ще в Хрестопоклонну неділю. Так в середу звершується мале освячення води, та окроплюються всі речовини, що входять до його складу. До речі, Миро містить у собі більше 65 інградієнтів: єлеї, бальзами, смоли, масла, пахучі речовини, тощо. Далі частина приготованого єлею змішується з виноградним вином і вариться в казані. Дрібно стовчені запашні речовини заливаються звареним єлеєм і настоюють упродовж двох тижнів. У середу шостого тижня Великого посту отриману речовину зливають у спеціальні посудини, а речовини заливаються знову виноградним вином.

У Великий понеділок патріарх (або за його благословення – митрополит ) у співслужінні кліриків розпочинає мироваріння Після молебню здійснюється мале освячення води. Далі святою водою знову окроплюються всі речовини приготовлені для мироваріння, а також вона додається в котел, у який потім вливаються олива та вино. Патріарх благословляє рукою котел і запалює Трикирієм вогонь під ним. Після цього починається безперервне читання Євангелія духовенством протягом трьох днів.

У Великий вівторок у котел із мироварінням додають виноградне вино та будь-які речовини, а у Велику Середу – виноградне вино і єлей, зварений у четверту седмицю Великого посту. У середу в присутності архієрея закінчується мироварення і після охолодження миру в котел вливаються пахучі олії і все ретельно перемішується.

Освячення миру відбувається у Великий четвер. На Літургії під час Великого входу посудини з миром переносяться до престолу. Алавастр (посудина для зберігання св.Мира) ставиться патріархом на престол. Решта посудин розставляються довкола престолу. Патріарх тричі благословляє кожну посудину, таємно читає молитву і додає в кожну посудину з алавастра трохи старого мира, а також поповнює алавастр новоосвяченому миром. Після освячення миро розсилається по всіх єпархіях і монастирях.

Окрім Таїнства Миропомазання, Святе Миро використовується також при закладені й освяченні Престолу, а також, ним помазуються стіни храму при освяченні архієреєм.

Знайшли помилку – виділіть фрагмент та натисніть Ctrl+Enter. Якщо хочете допомогти проекту – натисніть це посилання.

Миропомазання: що ми повинні знати?

Виховуючись у християнській традиції, ми дуже часто маємо скупі знання і розуміння найважливішого, що відбувається у церкві: головних обрядів, які здійснюються впродовж життя людини. Хочемо поділитись із вами головними фактами про Тайну Миропомазання, її історію і значення в житті кожного християнина.

Хрещення є першим таїнством, яку приймає християнин: стираючи первородний гріх із людини, воно змінює нас для нового життя.

У первісній церкві було кілька етапів так званого підготовчого періоду, оскільки люди хрестились у зрілому віці. Зараз дітей хрестять після народження, а це означає, що завданням всього подальшого життя дитини є пізнавати і поглиблювати цю тайну через постійне навчання і працю над своїм духовним свтом.

Таїнство миропомазання є другим таїнством і уділяється в УГКЦ одразу ж після хрещення. В перекладі це слово означає “закріплення”, “завершення”, “печать” і є моментом, коли Святий Дух сходить на того, хто хреститься. Багато пророцтв є в Старому Завіті про зіслання Святого Духа, цю обіцянку дав Ісус своїм учням і в день П’ятидесятниці її виконав: учні сповнились Святого Духа, що зійшов у вигляді вогненних язиків.

Святий Дух сходить на кожного, хто увірує і хреститься. На початку зіслання Святого Духа відбувалось через покладання рук.

Святе Таїнство Миропомазання – це невидимий знак невидимої благодаті, який додає новоохрещеному особливу місію і силу свідчити про Христа. Через таїнство миропомазання зв’язок охрещених з Церквою стає міцнішим.

Матерією цього таїнства, тобто матеріальним виявом, є суміш єлею, пахощів, бальзаму. Різноманітність пахучих речовин символізує багатство дарів Святого Духа, якими сповнюється людина. Миро лікує, воно просочується через пори в організм людини – так і для Святого Духа немає неможливого, він наповнює людське єство.

Слово “Христос” в перекладі означає “помазаник”, а ми, християни, – помазані.

Миропомазуються всі головні частини тіла у формі хреста – чоло, очі, ніздрі, уста, груди, руки, ноги. Під час звершення священик проголошує : “Печать Дару Святого Духа” – це означає, що ми стаємо Божі, отримуємо Божу печать.

Після помазання миром читається Святе Письмо, а це означає, що християнин має від цього часу завжди бути на обороні Божого слова.

Миропомазання зміцнює людину на життєвому шляху. В Старому заповіті миром помазували лише царів, пророків, у Новому Завіті кожен християнин отримує помазання миром, особливу благодать, знак причетності до царської гідності людини, відновленої жертвою Ісуса Христа.

Коли видимим способом помазується тіло, невидимим – скріплюється душа. Це печать, яка незнищима, тому це таїнство уділяється всього раз, як і хрещення.

Свідчити, захищати і зміцнювати свою віру – це основа всього життя миропомазаника.

З моменту миропомазання, коли Святий Дух сходить на людину, вона отримує дари святого Духа: мудрість, розум, мужність, знання, рада, побожність, страх Божий.

В цьому таїнстві людина отримує неймовірну силу Божу, щоб стати свідомим членом Церкви, і водночас покликання до відповідального служіння.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Яка картка пам’яті потрібна для Редмі 9Яка картка пам’яті потрібна для Редмі 9

0 Comments 00:01


Визначте обсяг картки пам'яті. Для нечастих фото, невеликої колекції музики і відео з роздільною здатністю до Full HD можна обмежитися 32 ГБ. Для коротких роликів у 4К мінімум — 64

Скільки днів може зберігатися шарлоткаСкільки днів може зберігатися шарлотка

0 Comments 00:01


Зміст:1 Як правильно зберігати шарлотку з яблуками1.1 Що впливає на терміни зберігання1.2 Як зберігати шарлотку з яблуками1.2.1 Покупка в магазині2 Скільки днів посилка може зберігатися на Укрпошті та яка вартість

Чим відрізняються професійні ковзани для фігурного катанняЧим відрізняються професійні ковзани для фігурного катання

0 Comments 22:10


Ці ковзани бувають трьох видів: Аматорські (виконані з більш недорогих матеріалів, важко відрізнити від прогулянкових) Напівпрофесійні (головна відмінність добре захищений черевик) Професійні (легкі і довговічні, must have для професіоналів) Фігурні